Τα μυστήρια της Χειμάρρας: Τι συζήτησαν ο Ράμα, η Μελόνι και η σύζυγος Μπλερ (νομική σύμβουλος για την ΑΟΖ της Αλβανίας): Οσμή μυστικής διπλωματίας εις βάρος της Αθήνας

FILE PHOTO: Albania’s Prime Minister Edi Rama (L) welcomes Italy’s Prime Minister Giorgia Meloni (R) ahead of the EU-Western Balkans summit in Tirana, Albania, 06 December 2022. Leaders of the European Union (EU) and their counterparts from Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Montenegro, North Macedonia and Serbia converged in Tirana for a one day summit presenting the EU’s willingness for tangible steps for the Western Balkans countries to join the bloc rather than just promises. EPA/MALTON DIBRA

Ως γνωστόν στις ημέρες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου ο Έντι Ράμα φιλοξενούσε στη Χειμάρα όχι μόνο την Τζόρτζια Μελόνι αλλά και τον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τη σύζυγο του.

Σκηνικό μυστικής διπλωματίας με πρωταγωνιστή τον Εντι Ράμα προοιωνίζονται, εφόσον επιβεβαιωθούν, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (iediseis) για ενδεχομένως παρασκηνιακές επαφές του Αλβανού Πρωθυπουργού.

Οπως αναφέρei το iideiseis tο ενδιαφέρον είναι ότι η Σέρι Μπλερ έχει ιδρύσει το δικηγορικό γραφείο Omnia Strategy το οποίο ασχολείται στην επίλυση περίπλοκων διαφορών. Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Omnia Strategy ειδικεύεται στην επί παραγγελία επίλυση διαφορών και την πρόληψη διαφορών σε όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος λένε ότι η Σέρι Μπλερ έχει αναλάβει το θέμα της προσφυγής της Αλβανίας στη Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Ελλάδα, που εδώ και τρία χρόνια απλά συζητιέται ότι θα προσφύγουν οι δυο χώρες.

Στο θέμα της οριοθέτησης όμως έχει εμπλακεί και η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Αλβανία, δίνοντας μια άλλη διάσταση στα όσα σκέφτεται να πράξει ο Ράμα. Και δεν είναι τυχαίο ότι το σπίτι του Ράμα στη Χειμάρρα επισκέφθηκε και η Μελόνι ενώ ήταν εκεί το ζεύγος Μπλερ.

Στη Χειμάρρα ενημερώθηκε επίσης ο Ράμα, ότι εστάλη πρόσκληση στον Αλβανό Πρόεδρο Μπαϊράμ Μπεγκάι, με ημερομηνία 14 Αυγούστου για να συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα. Και την επόμενη μέρα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με πηγές από την Αλβανία, στάλθηκε η αρνητική απάντηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή του Μπεγκάι.

Σύμφωνα πάντως με ιταλικά ΜΜΕ στην ατζέντα της συνάντησης Μελόνι  – Ράμα συζηήθηκαν κυρίως θέματα όπως οι ιταλικές επενδύσεις στη χώρα και ειδικότερα της κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε αλβανικό έδαφος.