Ο Μενέντεζ κάνει μαθήματα στους πολιτικούς Ελλάδας-Κύπρου: Να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να φύγει από την Κύπρο και η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τον ευχαριστήριο λόγο του στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Φωτογραφία Αρ. Βικέτος

«Ας συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη θα φύγει από την Κύπρο», δήλωσε από τη διχοτομημένη Λευκωσία ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κάνοντας μαθήματα πατριωτισμού στους Κύπριους και τους Έλληνες πολιτικούς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, βραβεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τη συμβολή του στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού με το χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα. Την απονομή πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

«Εάν έχουμε πίστη στον Θεό και στις δημοκρατικές αξίες και αρχές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ανατολική Μεσόγειο που θα είναι ειρηνική και ευημερούσα», τόνισε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων» για την τιμή που του απένειμε η Εκκλησία της Κύπρου. Έκανε λόγο για ένα «βραβείο μεγάλης σημασίας», για το οποίο ευχαρίστησε την Εκκλησία, καθώς και για το «απίστευτο έργο» που επιτελεί στη διατήρηση των παραδόσεων, της κληρονομιά, της ιστορίας και της πίστης της Κύπρου.

«Ως παιδί Κουβανών προσφύγων που έφυγαν από την Κούβα και πήγαν στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή, καταλαβαίνω τι σημαίνει να λαχταράς την ελευθερία για τη χώρα που εγκαταλείπεις και κάποτε αποκαλούσες πατρίδα», σημείωσε ο Μενέντεζ.

Εν συνεχεία, ο Αμερικανός Γερουσιαστής τόνισε ότι το πρόσφατο περιστατικό στην Πύλα είναι «μια εντελώς απαράδεκτη πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Ακόμη, επανέλαβε την προτροπή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «να διορίσει αμέσως έναν ειδικό απεσταλμένο για την Κύπρο για να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι η απειλή της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Παράλληλα, υπέδειξε ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αντιδράσει και να αλλάξει γνώμη ανά πάσα στιγμή» για το εν λόγω θέμα.

Επιπλέον, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη συνεργασία της Κύπρου στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο χαρακτήρισε «μάστιγα».

Με τη σειρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος χαρακτήρισε τον κ. Μενέντεζ «άνθρωπο αρχών» και «με χαλύβδινη θέληση». Οι ανθρώπινες αξίες, συνέχισε, «μπορούν να διασωθούν και να επιβιώσουν στα πρόσωπα φωτεινών εξαιρέσεων όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ που προάγει την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία για μια ολόκληρη ζωή».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν γνωρίζει από ηθικούς συμβιβασμούς, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι στο πρόσωπο του Γερουσιαστή υπάρχει «αγαστή συνάντηση λόγων και έργων». Ακόμη, υπέδειξε ότι «καλούμαστε να συντονίσουμε τις θέσεις μας με τις δικές του αρχές, να παραδειγματιστούμε από τη στάση του, να μιμηθούμε τους αγώνες του».

https://youtube.com/watch?v=lwm9b5D7Ev4%3Ffeature%3Doembed

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι εδραιώθηκε η διεθνής προπαγάνδα της Τουρκίας περί της φύσης του Κυπριακού ως διακοινοτικής διαφοράς και όχι ως θέματος εισβολής και κατοχής. «Καμία υποχώρηση δεν κάμπτει τη βουλιμία του κατακτητή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αμετάθετος στόχος της Τουρκίας παραμένει η κατάληψη και τουρκοποίηση όλης της Κύπρου.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι λάτρης των ηθικών αξιών και καλούμαστε να τον μιμηθούμε, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όσα απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι και ο ελεύθερος κόσμος. Καταληκτικά, ευχαρίστησε τον Γερουσιαστή για την διαχρονική υποστήριξή του στο Κυπριακό και τις θέσεις αρχών που προβάλλει και επειδή με τη στάση του προβάλλει τον εαυτό του ως παράδειγμα προς μίμηση και για τους Κυπρίους.

Η τελετή στην Αρχιεπισκοπή, στην οποία ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, διανθίστηκε με ύμνους από την εκκλησιαστική χορωδία «Ιωάννης ο Δαμασκηνός».

Πηγή: https://hellasjournal.com/2023/08/o-menentez-kani-mathimata-stous-politikous-elladas-kiprou-as-sinechisoume-na-agonizomaste-gia-na-figi-apo-tin-kipro-ke-i-teleftea-bota-tou-telefteou-tourkou-stratioti/