«Οι Χρησμοί του Νερού» μάγεψαν τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών

Dimitris Sidirokastritis

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών φιλοξένησε τη site-specific παράσταση «Οι Χρησμοί του Νερού», που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου 2023. «Οι Χρησμοί του Νερού» υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και ενέταξαν το πολυπληθές κοινό σε μια διαδραστική, συναρπαστική, και συμμετοχική εμπειρία. Η παράσταση συνδύασε με επιτυχία χορό, θέατρο, και μουσική, έχοντας ως στόχο να αναδείξει την παγκόσμια κρίση του νερού μέσω μιας μυητικής διαδικασίας που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές από το κοινό το οποίο συμμετείχε με ενθουσιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Τη σκηνοθεσία και χορογραφία της παράστασης επιμελήθηκε η διακεκριμένη χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, η πρωτότυπη μουσική που έντυσε μοναδικά την παράσταση αποτελεί δημιουργία του ταλαντούχου Τρύφωνα Κουτσουρέλη ενώ το σενάριο και οι στίχοι δημιουργήθηκαν με ιδιαίτερη ευαισθησία από τον Πάνο Γκιόκα. Τον φωτισμό της παράστασης ανέλαβε η Βαλεντίνα Ταμιωλάκη και τα εικαστικά στοιχεία ο εικαστικός Γιάννης Μπρούζος. Στον ρόλο του ερευνητή συναντήσαμε τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, στον ρόλο της Πυθίας την Μαρία Παπαγεωργίου ενώ το ρόλο της Μνημοσύνης υποδύθηκε η Αποστολία Παπαδαμάκη. Την παράσταση πλαισίωσαν εννέα υπερταλαντούχες χορεύτριες που αντιπροσωπεύουν τις εννέα μούσες.

Dimitris Sidirokastritis & Odysseas Tavlopoulos

Dimitris Sidirokastritis & Odysseas Tavlopoulos

«Οι Χρησμοί του Νερού» κέρδισαν διθυραμβικές κριτικές από το κοινό που βίωσε εκστασιασμένο μια υπερβατική εμπειρία με την περιπατητική site-specific παράσταση, η οποία αποτελούνταν από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος έλαβε χώρα με την ανατολή του ηλίου στο Ναό της Αθηνάς Προναίας, ενώ το δεύτερο ξεκινούσε κατά τη δύση του ηλίου από τη Ρωμαϊκή Αγορά και, μέσω της Ιεράς Οδού, έφτανε στο Ιερό του Απόλλωνα, κάτω από την μαγευτική πανσέληνο του Αυγούστου.

Θερμές ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και την προϊσταμένη της Εφορείας κα Νάνσυ Ψάλτη, καθώς και σε όλο το προσωπικό της Εφορείας που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της παράστασης. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στις 17 εθελόντριες, οι οποίες καθοδήγησαν με ασφάλεια το κοινό και του πρόσφεραν ζωντάνια κατά τη διάρκεια της παράστασης. Τέλος, θερμές ευχαριστίες στην Εθνική Λυρική Σκηνή για την αμέριστη υποστήριξη και την άψογη συνεργασία, καθώς και προς τον αποκλειστικό χορηγό της παράστασης, AQUA Carpatica.

Η επιτυχία που σημειώθηκε στους Δελφούς με την παράσταση «Οι Χρησμοί του Νερού» αποτελεί ισχυρή απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της τέχνης, μέσω της αρχαίας σοφίας και της αξιοποίησης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, για την ανάδειξη σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και παγκόσμια κρίση του νερού.

Giorgos Kalakanidis

Για ερωτήσεις μέσων ενημέρωσης και συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Νικολέτα Βότση στο 698 063 6076.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης

Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας

Πρωτότυπη κειμενογραφία, στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Εικαστικός, κατασκευή γλυπτών: Ιωάννης Μπρούζος

Επιστημονικοί συνεργάτες: Μαριλένα Τσακουμάκη, Δρ αρχαιολόγος, Αλεξανδρα Σιλβέστρου (Σύμβουλος βιωσιμότητας – MSc in Sustainable Development), Ελένη Κουλιζάκη (Διδασκαλία

εκφοράς και προσωδίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας)

Graphic/visual designer: Αρείων Στεφανίδης

Επί σκηνής βρέθηκαν: Δημήτρης Γκοτσόπουλος (Ερευνητής, αρχαιολόγος), Μαρία Παπαγεωργίου (Πυθία), Αποστολία Παπαδαμάκη (Μνημοσύνη) | 9 Μούσες: Μαίρη Γιαννούλα, Μαρία Πηνελόπη Κασιδόκωστα, Χριστιάνα Κατσιμπράκη, Κωνσταντίνα Λιόντου, Εβίνη Παντελάκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Δάφνη Σταθάτου

Μουσικοί επί σκηνής: Μιγκέν Σελμάνι (βιολί), Λευκή Κολοβού (τσέλο), Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα), Τρύφων Κουτσουρέλης (electronics)

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παλιός

Βοηθός χορογράφου: Κωνσταντίνα Λιόντου

Φωτογράφιση & κινηματογράφηση: Δημήτρης Ανδριανός Σιδηροκαστρίτης Οδυσσέας Ταυλόπουλος

Συντονισμός εθελοντών: Δήμητρα Τσενεσίδου

Κατασκευή φορεμάτων χορευτριών: Βικτώρια Γιαννάκη

Διεύθυνση παραγωγής: MENTOR / Παναγιώτης Γκιόκας, Βιργινία Βασιλάκου, Γιάννης Παππάς, Μάρθα Στρούμπου

Μοναδική παράσταση