Εφόσον είναι υποχρεωτική, τότε ας είναι και δωρεάν

Εφόσον, με την νέα σχολική χρονιά, η χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά και στις ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, από διδασκόμενους και εκπαιδευτικούς, προβλέπεται να είναι υποχρεωτική, αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη υποχρέωση για την πολιτεία. Να φροντίζει η ίδια για το ποιες μάσκες πρέπει να φορούν οι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στην τηλεόραση, υποστήριξε ότι η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών και συνέστησε τη βαμβακερή μάσκα που θα πρέπει, όπως είπε, να πλένεται καθημερινά. Επιπλέον, ο κ. Γαργαλιάνος συμβούλευσε τους γονείς «να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε».

Είναι μια λογική σύσταση, αν λάβουμε υπόψη μας τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στη γειτονιά μου, για παράδειγμα, υπάρχουν επτά κυρίες και ένας κύριος που ασχολούνται με μεταποιήσεις ενδυμάτων. Μια εκ Βουλγαρίας, πέντε εξ Αλβανίας και μια ημεδαπή, η «φιλόκαλος Βάσω», με τον κύριο, που είναι Βορειοηπειρώτης, να είναι ο πιο «ψείρας». Τόσο σχολαστικός και τόσο άψογος στη δουλειά του ώστε έχει κερδίσει το προσωνύμιο «ο Αρμάνι του Κουκακίου». Όλες οι κυρίες των μεταποιήσεων πουλάνε υφασμάτινες μάσκες δικής τους παραγωγής. Αλλά ο κύριος Φώτης, ο «Αρμάνι», αρνείται να πάρει μέρος σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Διότι όπως λέει, «δεν υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές» και «καλυτέρα αυτή η δουλειά να γίνεται από ειδικούς και όχι από τον καθένα ή την κάθε μια». Έχει άδικο;

Αν λοιπόν θέλει η πολιτεία να προστατεύονται υπευθύνως τα παιδιά, ώστε και να μη μολυνθούν τα ίδια και, κατά το δυνατόν, να μη γίνουν φορείς που θα μεταφέρουν τον ιό στους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι εγγυηθεί την υπευθυνότητα στην χρήση των προμετωπίδων. Να αναλάβουν δηλαδή, συνεργαζόμενα, τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Ανάπτυξης , αυτήν την ευθύνη. Να μοιράσουν, με την έναρξη των μαθημάτων, δωρεάν, μάσκες πολλαπλών χρήσεων, που θα έχουν ελεγχθεί υπευθύνως, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνοδευόμενες από έντυπες οδηγίες για το κάθε πότε και με ποιον τρόπο πρέπει να πλένονται, ώστε να ανταποκρίνονται πράγματι στον σκοπό τους και να μην καταντούν …διακοσμητικές.

Πρόσθετη δαπάνη; Ναι. Αλλά δεν είναι ανταποδοτική;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.