Συμφωνία «βαρέων βαρών» κεκλεισμένων των θυρών στο Κογκρέσο: Μασκ, Ζάκερμπεργκ, Πιτσάι και Γκέιτς θα προστατεύσουν τον κόσμο από την τεχνητή νοημοσύνη [videos]

epa10859325 Senate Majority Leader Chuck Schumer (C) speaks to members of the news media after leaving the Senate bipartisan Artificial Intelligence (AI) Insight Forum in the Russell Senate Building on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 13 September 2023. More than 20 tech titans attended the hearing, which Majority Leader Schumer organized to help lawmakers guide legislation on the emerging technology. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, λέει ότι υπήρξε «συντριπτική συναίνεση» για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης μετά την… βαρέων βαρών συγκέντρωση της τεχνολογίας στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα αφεντικά της τεχνολογίας που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο Mark Zuckerberg του Meta, ο προϊστάμενος της Google, Sundar Pichai. ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Σάτια Ναντέλα. Η συνάντηση της Τετάρτης με αμερικανούς νομοθέτες πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Το φόρουμ συγκλήθηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer και περιλάμβανε τους ηγέτες της τεχνολογίας καθώς και τους υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης – τόσο για καλό όσο και για κακό – έχει γίνει αντικείμενο έντονο ενδιαφέρον από πολιτικούς σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάιο, ο Sam Altman, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, περιγράφοντας τις πιθανές παγίδες της νέας τεχνολογίας.

Το ChatGPT και άλλα παρόμοια προγράμματα μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτα ανθρώπινες απαντήσεις σε ερωτήσεις – αλλά μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά ανακριβείς.

«Νομίζω ότι αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά… θέλουμε να είμαστε καθαροί για αυτό», είπε ο κ. Άλτμαν. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να μην συμβεί αυτό», είπε.

Υπάρχουν φόβοι ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, απάτη turbo χρεώσεων και να καταστήσει την παραπληροφόρηση πιο πειστική.

Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν επίσης επικριθεί για την εκπαίδευση των μοντέλων τους σε δεδομένα που έχουν αφαιρεθεί από το Διαδίκτυο χωρίς άδεια ή πληρωμή σε δημιουργούς.

Τον Απρίλιο, ο Μασκ είπε στο BBC: «Νομίζω ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας ρυθμιστικός φορέας για την επίβλεψη της τεχνητής νοημοσύνης για να βεβαιωθεί ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για το κοινό».

Στη συνάντηση της Τετάρτης είπε ότι ήθελε έναν «διαιτητή» για την τεχνητή νοημοσύνη.

“Πιστεύω ότι πιθανότατα θα δούμε κάτι να συμβεί. Δεν ξέρω σε ποιο χρονοδιάγραμμα ή πώς ακριβώς θα εκδηλωθεί”, είπε στους δημοσιογράφους μετά.

 

Ο κ. Ζάκερμπεργκ είπε ότι το Κογκρέσο «θα πρέπει να συνεργαστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξει την καινοτομία και τις διασφαλίσεις».

Πρόσθεσε ότι είναι «καλύτερα τα πρότυπα να τίθενται από αμερικανικές εταιρείες που μπορούν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή μας για να διαμορφώσουν αυτά τα μοντέλα σε σημαντικά ζητήματα».

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάικ Ράουντς είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δράσει το Κογκρέσο.

“Είμαστε έτοιμοι να βγούμε και να γράψουμε νομοθεσία; Απολύτως όχι”, είπε ο κ. Rounds. «Δεν είμαστε εκεί».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ είπε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι «η κυβέρνηση έχει ρυθμιστικό ρόλο», αλλά η δημιουργία νομοθεσίας θα ήταν μια πρόκληση.

Με πληροφορίες από BBC / Τζέιμς Κλέιτον