ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Ιστορικό  Προστασίας  Δελφικού τοπίου  1978 – 1990

Τρις Πολίτες  έσωσαν το Δελφικό τοπίο, η Πολιτεία οφείλει αντισταθμιστικά στην περιοχή.

Ερώτηση : Κύριε Καλτσή  πως  γεννήθηκε  η κίνηση Σώστε τους Δελφούς  και πως πέτυχε                                                                                                                    

Κα  Παπαδημητρίου, για να γεννηθεί  κάτι χρειάζεται αγάπη, για να επιτευχθεί ένας  στόχος χρειάζονται μέθοδος εργασία, επιμονή και αδιάσπαστη ομάδα.                                                                                                                                                                                            Για να γίνει αντιληπτό πρέπει να μπούμε στο ΄΄ τοπίο’’ της τότε εποχής,  ο κόλπος της Ιτέας έχει χαρακτηρισθεί κοιμητήριο  πλοίων έχουν αράξει 42 σαπιοκάραβα έχουν  αρχίσει οι εργασίας  δημιουργίας  διαλυτήριου  πλοίων, επίκειται  η αδειοδότηση   δημιουργίας εργοστασίου αλουμίνας  με τί ενέργεια παρακαλώ; κάρβουνο !!! την ίδια στιγμή στον ίδιο τόπο  Ε.Π.Κε.Δ   πραγματοποιείτε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Κωνσταντίνου  Τσάτσου ΄το Συμπόσιο ΄΄Προστασία Τοπίου και Αρχιτεκτονική  ΄ ΄που ευφυώς είχε οργανώσει ο πρώτος Διευθυντής του εξαίρετος  κ. Παύλος Τζερεμιάς.                                                                                                                                                                                                                         Η Αγάπη μας για αυτό το υπέροχο τοπίο μας οδήγησε  την 8η Νοεμβρίου του 1978  και  κάναμε  μια …ακτιβίστικη παρέμβαση στο Συμπόσιο ρωτώντας …  αυτά τα υπέροχα  περί προστασίας τοπίου  που ακούγονταν μέσα στην αίθουσα αφορούσαν αυτή την χώρα ;ή κάποια άλλη ;                                                                                                                                                                                                Ποια είναι η θέση των συνέδρων  στην δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων στην Ιτέα που είχε ξεκινήσει  και ποια  στην κατασκευή εργοστασίου Αλουμίνας  με ενέργεια  κάρβουνο ; 

Τότε μερικοί  σύνεδροι πήραν τον λόγο και ρώτησαν αν  ευσταθούν οι καταγγελίες μας ;                                                    

      Δημιουργήθηκε  ένταση  και μας ζήτησαν ευγενικά να εγκαταλείψουμε την αίθουσα , γιατί δεν είχαμε πρόσκληση !                        

Αποχωρήσαμε , αλλά  προς μεγάλη  και  ευχάριστη έκπληξη. μας ακολούθησε ένα μέρος των συνέδρων.                                                                                  

     Κατευθυνθήκαμε  στο τότε νεόδμητο ξενοδοχείο King Iniohos , όπου συντάξαμε   την  ιδρυτική πράξη της επιτροπής   ΄΄ Σώστε τους Δελφούς ‘’  συμμετέχοντες πολλοί  από την τοπική κοινωνία , καθηγητές και Αρχιτέκτονες από την Αθήνα μεταξύ των πρώτων  ο τότε Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ.  Ευάγγελος Κουλουμπής.                                                        

  Με πρόταση κάποιων …έμπειρων ψηφίστηκα 17μελή κεντρική επιτροπή μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος Αυγέρης Κανάτας η ταπεινότατα μου  και ένας τύπος από την Ελβετία  με τον οποίο στην αρχή συγκρουστήκαμε , αλλά είναι ένας από τους υπέροχους Ανθρώπους που γνώρισα και δεθήκαμε Δελφικά μα ισχυρή φιλία.                                                                                                     

Ορίσαμε συνάντηση σε ένα Μήνα  στην Αθήνα,  για να οργανώσουμε τις δράσεις μας .                                                                                                                       

Συναντηθήκαμε στο σπίτι της φίλης  Ilva Vich ανταποκρίτριας της Σουηδικής τηλεοράσεως έμπιστο άτομο της Μελίνας και στην συνέχεια σε ένα μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια , αμέσως κατάλαβα ότι το ενδιαφέρον της  συντριπτικής  πλειοψηφίας ήταν να κάνουν αντιπολίτευση, υπογραμμίζω ότι Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.                                 

Τους υπογράμμισα ότι δεν πρέπει να μετεξελιχθούμε σε ομάδα  διαμαρτυρίας, πρέπει  πειστικά  επιστήμονες να  αναδείξουν τα προβλήματα υγείας και  περιβάλλοντος και τεκμηριωμένα να  ενεργοποιήσουμε το ΜΜΕ, υπογράμμισα    το δυσκίνητο της   17μελούς κεντρικής  επιτροπής  και πρέπει να εκλεγεί ένα ολιγομελές προεδρείο, τότε ο Weber, στο μεταξύ είχαμε  πληροφορηθεί για την σοβαρότητα, ποιότητα και εγκυρότητα του ατόμου, συμπλήρωσε ότι αυτή είναι  η ενδεδειγμένη λύση και πρέπει να  απαρτίζετε από  Ανθρώπους  της περιοχής.                                                                                                                          

Έτσι εκλέχτηκε 3μελές προεδρείο από τον   Franz Weber, τον Αυγέρη Κανάτα και τον Πάνο Καλτσή και με την βοήθεια του  Weber πραγματοποιήσαμε 4 μεγάλες συναντήσεις των ΜΜΕ κυρίως από την Ευρώπη και  πολλά Ελληνικά ΜΜΕ μας συμπαραστάθηκαν.                                                                                                                    .                                                                               

Η  Μελίνα βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πειραιώς , μπήκε στην κίνηση μας ένα χρόνο αργότερα το 1979 και μαζί στο σπίτι της Ilva Vich στην οδό Αναγνωστοπούλου γράψαμε μια επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό, η Monde δημοσιεύει σκίτσο του Αυγέρη με τον Απόλλωνα να τραβάει τα μαλλιά του και ένας κίονας του Ναού του Απόλλωνα  να έχει μετατραπεί σε φουγάρο,  ο Καραμανλής βλέπει την Monde και  στέλνει  στους Δελφούς το ΥΠΠΟ καθηγητή κ, Δ. Νιάνια  και δρομολογείτε η προστασία του Δελφικού τοπίου.                                                                                                                                                                                                           

 Έγιναν  πολλά αλλά δεν έγιναν 3 πράγματα, η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Δελφών,  δρόμος Ζεμενό Δέλτα  Χρισσού  πνεύμονας ανάπτυξης του άξονα Άμφισσα- Ιτέα- Γαλαξίδι, η κάλυψη του ορατού καναλιού του Μόρνου από τον Αρχαιολογικό χώρο και αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή λύγο ακύρωσης των εργοστασίων.                                                               

Το  1981 έρχεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και εξαγγέλλει την ίδρυση του εργοστασίου και η Μελίνα ΥΠΠΟ και ο Κουλουμπής ΥΠΕΧΩΔΕ υπογράφουν να γίνει το εργοστάσιο που κατήγγειλαν ως αντιπολίτευση, αυτή τη φορά Ρώσικο  στην  Αγία Ευθυμία και επισήμως η ενέργεια κάρβουνο.

Τότε  βίωσα στο πετσί μου την διαφορά της Πολιτικής  από την κομματική  που κατέστρεψε την χώρα, εγώ παρά τα 4  μεταπολιτευτικά λάθη   που με είχε  ΄΄ανεχτεί΄΄ να του απαριθμήσω  ήμουν  φίλα  προσκείμενος προς τον Κωνσταντίνο  Καραμανλή και είχα  για το εργοστάσιο, διαδηλώσει  εναντίον του  και αυτοί  που διαδήλωναν ως αντιπολίτευση εναντίον του εργοστασίου ως Κυβέρνηση υπογράφουν να γίνει!!!                                                                                                                                               

Νέοι αγώνες, διαμηνύω στην Μελίνα ότι  θα στήσω άτυπο Πολιτιστικό Δικαστήριο ( τύπου  Bertrand  Russell)  και  θα της άρω την Πολιτιστική Ιδιότητα, έρχονται  42  Ευρωπαίων δημοσιογράφων στους Δελφούς και 6 συνεργεία TV , δέχομαι ένα τηλέφωνο από την Εμμανουέλλα Παυλίδου κα συνδέει  την γραμμή   στην Μελίνα                                                                             

   ….Ηνίοχε πάρε τους φίλους σου και ελάτε αύριο στο Υπουργείο για ένα ούζο σου έχω ευχάριστες  νέα.                                                         

….  Μελίνα δεν χωράμε και οι δύο στο Υπουργείο, αλλά θα στείλω τους φίλους μου της απαντώ.                                                                              

Αναχωρούν  το πρωί 2 πούλμαν δημοσιογράφοι  ακλουθώντας το BMW του  Αυγέρη ο οποίος την λάτρευε καλλιτεχνικά πολιτικά, κομματικά,  πολιτιστικά κλπ , φθάνουν στο υπουργείο συστήνετε πρώτος ζωγράφος  Αυγέρης  Κανάτας  και η πάντα αθυρόστομη  αλλά  όχι κακιά Μελίνα, ενοχλημένη  από το σκίτσο της Monde  του είπε κάτι που τον στεναχώρησε  όπως μου εκμυστηρεύτηκε αφού ήπιανε οι δημοσιογράφοι τα ούζα  τους  διαβεβαίωσε   η Υπουργός ότι δεν πρόκειται να γίνει το εργοστάσιο και όταν επέστρεψαν το βράδυ στους Δελφούς  και μας κάνανε αναπαράσταση.                                                                                                                 

  Τόσο  η Υπουργός Πολιτισμού  Μελίνα και ο  Υπουργός Περιβάλλοντος  Κουλουμπής , διαρκούσης της Ελληνικής Προεδρίας  στην ΕΟΚ  υλοποίησαν τις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών στους Δελφούς  και είναι η μόνοι.                                          –  Κύριε Καλτσή είστε χείμαρρος έχω να σας κάνω μερικές ερωτήσεις.                                                                                                             

    – Κα  Παπαδημητρίου τελειώσαμε, άντε κάνε μια.                                                                                                                                                     

– Τώρα μετά από  40 χρόνια πιστεύετε συμπτωματικά έγινε το Συμπόσιο  Προστασίας τοπίου στους Δελφούς;                                                                                      

 – Κα  Παπαδημητρίου, το Ε.Π.Κε.Δ είναι δημιούργημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μυηθέντος στην Δελφική Ιδέα από τον Δημήτρη Πικιώνη , η ανάθεση της Διεύθυνσης  σε μια Ελληνοκεντρική προσωπικότητα διεθνούς διαμετρήματος  όπως ο Παύλος Τζερεμιάς  δεν είναι τυχαία.                                                                                                                                             

  – Πύθιος όπως  πάντα, η απάντηση σας μου γεννά 100 ερωτήσεις.                                                                                                                                       

– Ψάξτε τις απαντήσεις μέσα σας,  ενεργοποιήστε εαυτόν και αλλήλους  για τα αντισταθμιστικά που πρέπει να δοθούν στην δεσμευμένη περιοχή, απαλλαγή από  ΕΝΦΙΑ και τέλος μεταβίβασης και  υλοποίηση ήπιων  μορφών  ανάπτυξης που συνάδουν με το τοπίο.    

 

                                                                         Αφίσα Κ Τσεκούρας

                                                 Βλέπε δημοσιεύματα Ελληνικού και Ξένου Τύπου,                                                                                                              

ΑΥΓΗ, Franz Weber, Αυγέρης  Κανάτας,   Πάνος Καλτσής, Ι Κολομπότσος  κλπ  στην ίδρυση της κίνησης στο KING INIOHOS  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.