Ι. Μπούγας :Διυπουργική σύσκεψη για το Δελφικό Τοπίο

Με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) κ. Λίνας Μενδώνη και κατόπιν αιτήματος του Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Δ. Μπούγα, συγκλήθηκε σήμερα σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο θέματα του Δελφικού τοπίου.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος, από το ΥΠΠΟΑ, πέραν της Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Έλενα Κουντούρη, η Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων ΥΠΠΟΑ, κα Αναστασία Γκαδόλου, κι η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, κα Αθανασία Ψάλτη. Από το Υπουργείο Τουρισμού, ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, καθώς και ο ειδικός συνεργάτης του Υφυπουργού κ. Μαρκουδάκης. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού κ. Χρήστου Στυλιανίδη, κ. Σαββίδης και ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης  Μπούγας.

Κατά την σύσκεψη, αποφασίστηκαν τα εξής: α) H προώθηση με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, ως επισπεύδοντος Υπουργείου, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος της ΚΥΑ για τον καθορισμό των χρήσεων γης και όρων δόμησης της ζώνης Β’ του Δελφικού τοπίου και β) η σύσταση ομάδας εργασίας όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για το διαχειριστικό σχέδιο του ελαιώνα Δελφών – Άμφισσας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται  κατ’ εφαρμογή του σημείου 10 του ΦΕΚ 147/ΑΑΠ/2012 για τον ανακαθορισμό των ορίων των Ζωνών Α΄ και Β΄, με ιδιαίτερη έμφαση στην πυροπροστασία του και στην ανανέωση της εντατικής καλλιέργειάς του, μέσω της επίλυσης καίριων ζητημάτων, όπως: οριοθέτηση των ρεμάτων και του ελαιώνα, σχέδιο διατήρησης καταστροφών, ενεργοποίηση συστημάτων τηλεειδοποίησης, άρση της κατάστασης εγκατάλειψης του ελαιώνα, διατήρηση της παραγωγικότητας, αυθαίρετα ποιμνιοστάσια – χοιροστάσια, διαχείριση απόβλητων ελαιοτριβείων, λύματα βιολογικών καθαρισμών, συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος άρδευσης «δέματα», θέσπιση όρων για την κατασκευή μικρών αγροτικών αποθηκών, αλλά και τουριστική ανάπτυξη. Η κ. Μενδώνη θα ορίσει ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ενεργειών της εν λόγω ομάδας εργασίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού ζήτησε μάλιστα να συμμετέχει στην ομάδα εργασίας και συνεργάτης από το Γραφείο του Βουλευτή Φωκίδος, λόγω μεγάλης γνώσης των ζητημάτων της περιοχής, πρόταση που αποδέχθηκε ο κ. Μπούγας. Επιπλέον, η Υπουργός τόνισε ότι οι Δελφοί θα ενσωματωθούν σε ειδικό σχέδιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημάνθηκε ότι το έργο άρδευσης του παραδοσιακού ελαιώνα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022 έως τις αρχές του 2023.

Πολιτικό γραφείο Ιωάννη Δ. Μπούγα

Γεν. Γραμματέα Κ.Ο. Ν.Δ.

Βουλευτή Φωκίδας