«Βήμα προόδου» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν -Τι λένε οι δυο πλευρές

Για ιδιαίτερα θετικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη κάνουν λόγο πηγές και από τις δυο πλευρές.

Η επαφή που είχαν οι δυο ηγέτες διήρκεσε δυο ώρες, κατά τις οποίες συζητήθηκε πλήθος θεμάτων, τόσο διμερών όσο και περιφερειακών, με κορυφαίο αυτό της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις για μια «καλύτερη εποχή», καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να «πέσουν οι τόνοι», ώστε να μην προστεθούν νέες εντάσεις -όπως εξάλλου είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός προ της αναχώρησής του για την Κωνσταντινούπολη.

Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά

«Η συνάντηση κράτησε πάνω από 2 ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα. Συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα» αναφέρουν, χαρακτηριστικά, πηγές από το Μαξίμου.

Επιπλέον, παράγοντες της ελληνικής διπλωματικής αποστολής υποστηρίζουν ότι οι ηγέτες των δυο χωρών «συζήτησαν σαν σύμμαχοι για τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα η κουβέντα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά θετικά.

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δυο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία» επισημαίνουν σχετικά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

«Θεμέλιο για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος»

Μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση δόθηκε, επιπλέον, «έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε επίσης ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη να γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα ΜΟΕ. Η σημερινή συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών».

Τι «είδε» η τουρκική πλευρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική προεδρία επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και διμερή ζητήματα και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, με βασικό την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για να γυρίσει σελίδα στις διμερείς σχέσεις, καθώς και ότι σημειώθηκε πρόοδος στα ζητήματα του Αιγαίου, της μειονότητας, της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης.

Κατά το ίδιο ανακοινωθέν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκδήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόθεσή του να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις και οι δυο χώρες να συνομιλούν περισσότερο, και όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Όπως ήδη έγραψε το iefimerida.gr, η συνάντηση των δύο ηγετών κράτησε περίπου δύο ώρες και έγινε στο προεδρικό μέγαρο στα Θεραπειά της Πόλης, με θέα τον Βόσπορο. Πρόκειται για το εντυπωσιακό κτίριο στο οποίο ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη πραγματοποίησε το τελευταίο της ταξίδι πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία της Γερμανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σε καλό κλίμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

«Έχουμε πολλά να πούμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο, «θα τα συζητήσουμε όλα αυτά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, και στη συνέχεια η μικρή κουβέντα on camera περιεστράφη γύρω από τις ενδυματολογικές επιλογές των δύο ηγετών.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ερντογάν δεν φορούσαν γραβάτες, κάτι που σχολιάστηκε και από τους δύο. «Η χαλαρή ενδυμασία προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Τούρκο πρόεδρο να σχολιάζει ότι «κι εγώ προτιμώ τη χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα».

Πηγή: iefimerida.gr«Βήμα προόδου» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν -Τι λένε οι δυο πλευρές – iefimerida.gr