Δημοσκόπηση Alco: Ανέβηκε στο 31,1% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, διαφορά 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυξάνει τα ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της Alco, καθώς στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 31,1%, έχοντας διαφορά 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε και το πρόσφατο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι πολίτες αποτιμούν θετικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως αναδεικνύεται στη μεγάλη δημοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν «η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν πολύ, αρκετά, λίγο, ή καθόλου την ασφάλεια της χώρας», οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο».

Παράλληλα, καταγράφεται η ανησυχία για την ακρίβεια και ιδιαίτερα για τις τιμές σε καύσιμα και ρεύμα, με το 42% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει «αρκετά» την κατανάλωση βασικών αγαθών και το 17% «πολύ».

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο, για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,1%, έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε αναλυτικά τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΟΡΕΝ:

Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

Η ΝΔ ανεβαίνει στο 31,1% (έναντι 30,6% στην προηγούμενη μέτρηση). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6% (έναντι 22,5%), και τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7% (έναντι 13%). Τέταρτο κόμμα το ΚΚΕ με 5,3% (έναντι 6%) και πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,6% (έναντι 4,1%). Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 3,5%.

Οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 36% (έναντι 34%), ακολουθεί ο «κανένας» με 32% και ο Αλέξης Τσίπρας, τρίτος, με 25%.

Στις θετικές γνώμες προηγείται επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% (και 53% αρνητικές), ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος με 29% και 8 μονάδες διαφορά από τον πρωθυπουργό και 60% αρνητικές γνώμες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με 27% θετικές γνώμες και 42% αρνητικές, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας με 19% (και 59% αρνητικές), ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με 10% θετικές (74% αρνητικές) και ο Γ. Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 με 17% θετικές γνώμες, έναντι 67% αρνητικών.

Η ακρίβεια θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών σε μεγάλο βαθμό, όπως απαντά το 33%, ενώ το 27% απαντά ότι θα παίξει «πολύ μεγάλο ρόλο». Μικρό λέει το 16% και πολύ μικρό το 15%.

Στα εθνικά θέματα το 69% πιστεύει ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν, έναντι του 18% που αισιοδοξεί ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Τέλος, η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και η ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο βοήθησαν αρκετά την ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με τον έναν στους τρεις ερωτηθέντες (30%). Το 29% απαντά «καθόλου», «πολύ» λέει το 16% και «λίγο» εκτιμά το 14%.

Η ταυτότητα της έρευνας της Alco

Πηγή: iefimerida.grΔημοσκόπηση Alco: Ανέβηκε στο 31,1% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, διαφορά 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ – iefimerida.gr