Οδυνηρή ήττα για τον Macron. Το επίσης τραγικό δίδυμο Le Pen-Melenchon ξετυλίγει το κουβάρι της ολοσχερούς διάλυσης της Ε.Ε.

Κάτι προσπάθησαν να μας πουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι. Κι αυτό το κάτι δεν είναι άλλο ότι άρχισαν ενστικτωδώς να συνειδητοποιούν τον ρόλο του Macron στην επιχείρηση φυσικής τους εξόντωσης. Η απομάκρυνση του Macron από την εξουσία είναι πιθανόν να επιτρέψει στους αντιπάλους του να αποκτήσουν πρόσβαση σε ντοκουμέντα που θα σοκάρουν τους λαούς της Ευρώπης και πιθανόν θα ξετυλίξουν το κουβάρι της ολοσχερούς διάλυσής της.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Πάμε λοιπόν να δούμε πως είναι η Δευτέρα στο Παρίσι. Το National Rally της Marine Le Pen ξεπερνά τους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους και γίνεται το μεγαλύτερο δεξιό κόμμα στο κοινοβούλιο. Η σκληρή αριστερά έχει επίσης σημαντικά κέρδη

H ακόμη πιο σκοτεινή φιγούρα και από την ακροδεξιά Le Pen, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχασε τη Δευτέρα την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μετά από μεγάλα εκλογικά κέρδη μιας νεοσύστατης αριστερή συμμαχίας και ένα κύμα που έρχεται από την ακροδεξιά, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στα σχέδιά του για τη μεγάλη μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας-δηλαδή για τη τελική επίθεση εναντίον της οικογένειας, της επιχειρηματικότητας και φυσικά κάθε έννοιας ελευθερίας.

Το εργαλείο Macron είναι πλέον ελαττωματικό για τους χειριστές του.

Ο συνασπισμός «Together» του Macron θα εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην επόμενη Εθνοσυνέλευση. Όμως, με 245 έδρες, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, είναι πολύ μακριά από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στο 577μελές κοινοβούλιο.

Το κόμμα National Rally της ακροδεξιάς αρχηγού Marine Le Pen σημείωσε τεράστια κέρδη και θα στείλει 89 βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο, από οκτώ στο προηγούμενο κοινοβούλιο, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη δεξιά δύναμη στο κοινοβούλιο μπροστά από τους παραδοσιακούς δεξιούς Ρεπουμπλικάνους.

Η Le Pen, η οποία έχασε από τον Macron στις προεδρικές εκλογές, επανεξελέγη βουλευτής στο προπύργιο της, το Hénin-Beaumont, στη βόρεια Γαλλία.

«Η περιπέτεια του Macron έφτασε στο τέλος της», είπε η Le Pen. Η ομάδα των βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης «θα είναι μακράν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτικής μας οικογένειας».

Ο εν ενεργεία πρόεδρος του National Rally, Jordan Bardella συνέκρινε την παράσταση του κόμματός του με ένα «τσουνάμι». «Το αποψινό μήνυμα είναι ότι οι Γάλλοι έκαναν από τον Macron πρόεδρο μειοψηφίας», είπε στην τηλεόραση TF1.

Η Le Pen για χρόνια προσπαθούσε να αποστασιοποιηθεί από την αντισημιτική κληρονομιά της πολιτικής της ομάδας και του πατέρα της, με μικτή επιτυχία. Το 2017, η Le Pen αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή αρνήθηκε ότι η Γαλλία ήταν υπεύθυνη για τον ρόλο της στη συγκέντρωση Γάλλων Εβραίων για απέλαση σε ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

Το National Rally έχει σημειώσει σημαντικά εκλογικά κέρδη από τότε που η Le Pen έγινε ηγέτης του το 2011, διαδεχόμενη τον πατέρα της Jean-Marie Le Pen. Το κόμμα της υποστηρίζει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παύση της μετανάστευσης από τις μουσουλμανικές χώρες και την επιβολή περιορισμών στις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς και σκληρές τιμωρίες για την υποκίνηση της βίας.

Ο νέος αριστερός συνασπισμός NUPES υπό τον 70χρονο Jean-Luc Melenchon κέρδισε 135 έδρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο.

Ο συνασπισμός, που σχηματίστηκε τον Μάιο μετά τη διάσπαση της αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, συγκεντρώνει Σοσιαλιστές, τη σκληρή αριστερά, κομμουνιστές και πράσινους.

Ο Melenchon χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Κυριακής «πάνω από όλα εκλογική αποτυχία» για τον Μακρόν.

«Είναι ένα σημείο καμπής για την εικόνα του αήττητου», δήλωσε ο Bruno Cautres, ερευνητής στο Centre for Political Research of Sciences Po.
Πρόσθετο χτύπημα για τον Macron είναι και το γεγονός ότι βασικοί υπουργοί του θα πάνε σπίτια τους μια και δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Η υπουργός Υγείας Brigitte Bourguignon, η υπουργός Ναυτιλίας Justine Benin και η υπουργός Περιβάλλοντος Amelie de Montchalin -πυλώνας της διοίκησης του Macron τα τελευταία χρόνια-έχασαν και τώρα θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Δύο άλλοι στενοί σύμμαχοι του Μακρόν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Richard Ferrand και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner, αναγνώρισαν αμφότεροι την ήττα τους στον αγώνα για τις έδρες τους.

Oι εξελίξεις στη Γαλλία θα έχουν αυτόματα επιρροή και στην Ελλάδα όπου πλέον είναι επείγουσα η ανάγκη δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού μπροστά στο διαφαινόμενο κίνδυνο δεινής ήττας της ΝΔ και της παράδοσης της εξουσίας στο δίδυμο Τσίπρα-Ανδρουλάκη.

Πηγή: kourdistoportocali.comΟδυνηρή ήττα για τον Macron. Το επίσης τραγικό δίδυμο Le Pen-Melenchon ξετυλίγει το κουβάρι της ολοσχερούς διάλυσης της Ε.Ε.