Σταϊκούρας για Γοργοπόταμο: «Μας δίδαξε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, για να φέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»
Χαιρετισμό ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για τον πανελλήνιο εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Τιμούμε, ευρύτερα, τους άνδρες και τις γυναίκες που αγωνίστηκαν εκείνα τα χρόνια, με αυταπάρνηση, για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Υποκλινόμαστε στο φρόνημα, στον ηρωισμό, στην αυτοθυσία, στο παράδειγμά τους. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζω προς όλους αυτούς, την αναγνώριση, το σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη όλων μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί την κορυφαία πράξη της Ελληνικής Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του τότε Άξονα. Αυτή η μεγαλειώδης πράξη είχε αποφασιστική επίδραση στην εξέλιξη και τελικά στην έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.
»Η παγκόσμιος Ιστορία έχει καταγράψει ότι ο αγώνας των Ελλήνων, με τις πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες και το υψηλό κόστος σε υλικούς πόρους, επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, την εξέλιξη του πολέμου. Αυτή την αποφασιστική εισφορά των προγόνων μας, εμείς οι Έλληνες, δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί, από κανέναν στην Ευρώπη, στη Δύση, στον Κόσμο. Όπως, δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε τα ιστορικά και νόμιμα δικαιώματά μας. Είναι χρέος μας να καλλιεργήσουμε κουλτούρα μνήμης και διεκδίκησης των δικαίων μας».
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι η ενωμένη εθνική αντίσταση «μας δίδαξε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, για να φέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα και το λαό, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Μας άφησε ισχυρή παρακαταθήκη. Για όλους μας, η παρακαταθήκη αυτή θα πρέπει να αποτελεί οδηγό και πυξίδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα, που διέρχεται η χώρα και ο κόσμος συνολικά.
»Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως εξωγενείς. Η υγειονομική, γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα της περιόδου είναι τέτοιας έκτασης και έντασης, που επιβάλλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά. Που απαιτεί ασφάλεια, οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, περιβάλλον δικαίου. Που επιτάσσει ρεαλισμό, σύνεση, συναίνεση και πατριωτισμό. Οι -επί σειρά ετών- δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για την πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσοι συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουμε τα κομματικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας.
»Στην πατρίδα μας, όλοι πρέπει να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε κουλτούρα προσωπικής ευθύνης, εργατικότητας, πολιτικής συνεννόησης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Οφείλουμε, όλοι μας, να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από τις συνεχείς κρίσεις, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να φέρουμε την πατρίδα στη θέση που επιβάλλει η μακραίωνη διακριτή ιστορία της».